Gemeenten uiten zorgen over aanpak cybercrime in aanloop naar Tweede Kamerdebat

22 oktober 2024

Op 23 oktober staat er een debat over cybercrime op de agenda in de Tweede Kamer met de minister van Justitie en Veiligheid. In de aanloop naar dit debat heeft de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) haar zorgen geuit over de huidige aanpak van cybercrime. De VNG benadrukt de grote uitdagingen waar gemeenten mee kampen in de strijd tegen deze vorm van criminaliteit.

Een van de grootste knelpunten is het gebrek aan financiële middelen. Gemeenten beschikken simpelweg niet over voldoende geld om effectieve maatregelen te nemen en goede voorbeelden van andere gemeenten over te nemen. Dit terwijl de dreiging van cybercrime steeds groter wordt en de weerbaarheid van de samenleving achterblijft. De VNG vraagt dan ook om meer prioriteit en financiële steun van de minister, politie en het Openbaar Ministerie (OM) voor de aanpak van cybercrime op lokaal niveau.

Een ander belangrijk aandachtspunt is de lage aangiftebereidheid onder slachtoffers van cybercrime. Slechts 17% van de slachtoffers doet aangifte, wat deels te wijten is aan de lage pakkans en de schaamte die met dit type criminaliteit gepaard gaat. Hierdoor hebben politie en OM beperkt zicht op de werkelijke omvang van het probleem. De VNG pleit voor een langdurige aanpak om de schaamte rondom cybercrime te verminderen en de pakkans te vergroten. Dit moet leiden tot een betere informatiepositie voor gemeenten, waardoor zij hun cyberinterventies beter kunnen afstemmen op de lokale problematiek.

De VNG ziet ook een grote behoefte aan een meldpunt voor ambtenaren en bestuurders die online worden lastiggevallen tijdens hun werk. Dit meldpunt zou tevens gebruikt kunnen worden voor het melden van schadelijke, haatdragende en opruiende content online. De VNG benadrukt het belang van één centraal meldpunt dat effectief en merkbaar optreedt tegen cybercriminelen. Dit is cruciaal om het vertrouwen van slachtoffers te winnen en de meldings- en aangiftebereidheid te verhogen.

Verder wijst de VNG op het succesvolle project ProCom, dat een laagdrempelige meldvoorziening biedt voor mogelijk strafbare content online. De VNG pleit voor de uitbreiding van ProCom, zodat het ook ingezet kan worden bij online lastigvallen van ambtenaren en bestuurders en voor het melden van schadelijke content.

Tot slot roept de VNG op tot een integrale aanpak van cybercrime waarbij gemeenten een centrale rol spelen. Gemeenten staan immers in nauw contact met inwoners en ondernemers en kunnen een belangrijke rol spelen in preventie en voorlichting. De VNG hoopt dat de minister tijdens het debat op 23 oktober concrete toezeggingen zal doen om gemeenten te ondersteunen in hun strijd tegen cybercrime.

Plaats uw reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *