Nederlandse bedrijven bereiden zich voor op de implementatie van de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD), een Europese richtlijn die uitgebreide duurzaamheidsrapportage verplicht stelt. In eerste instantie zullen alleen accountants bevoegd zijn om deze rapportages te beoordelen, zo blijkt uit recente wetsvoorstellen. De Autoriteit Financiële Markten (AFM) ondersteunt bedrijven bij de voorbereiding op de CSRD met een rapport waarin 10 navigatiepunten worden gepresenteerd. Deze punten zijn gericht op het waarborgen van transparantie en betrouwbaarheid van de duurzaamheidsrapportages.
Accountants zijn “gespecialiseerd in het geven van assurance”, wat de richtlijn vereist, aldus Usha Ganga, themaregisseur duurzaamheid bij de Nederlandse Beroepsorganisatie van Accountants (NBA). In eerste instantie zullen accountants een verklaring met beperkte zekerheid (“limited assurance”) afgeven, maar dit kan later worden aangescherpt tot een verklaring met een redelijke mate van zekerheid.
De CSRD vereist dat bedrijven een dubbele materialiteitsanalyse uitvoeren, die zowel de impact van de onderneming op de omgeving als de impact van duurzaamheidsaspecten op de onderneming zelf in kaart brengt. Dit vereist een grondige due diligence, waarbij bedrijven de duurzaamheidseffecten van hun producten, diensten en zakelijke relaties in de gehele waardeketen moeten inventariseren.
De AFM benadrukt in haar rapport het belang van stakeholder engagement, waarbij bedrijven transparant moeten zijn over hoe ze stakeholders betrekken en welke input ze van hen ontvangen. Ook moeten bedrijven internationale richtlijnen, zoals die van de OESO, gebruiken voor hun due-diligence-proces.
De 10 navigatiepunten van de AFM bieden concrete handvatten voor bedrijven om te voldoen aan de eisen van de CSRD. De punten zijn als volgt:
- Stakeholder engagement:
- Wees transparant over de representativiteit van stakeholder engagement.
- Laat de ontvangen input van stakeholders zien.
- Due diligence: 3. Inventariseer duurzaamheidseffecten via due diligence. 4. Gebruik internationale handvatten, zoals OESO-richtlijnen. 5. Geef de relatie weer tussen due diligence en de dubbele materialiteitsanalyse.
- Dubbele materialiteitsanalyse: 6. Maak de rol van de waardeketen inzichtelijk. 7. Koppel de bedrijfsactiviteiten aan geïdentificeerde materiële onderwerpen. 8. Geef inzicht in de materialiteitsbepaling van duurzaamheidsonderwerpen. 9. Breng de materialiteit van impact, kansen en risico’s in beeld. 10. Geef de relatie weer tussen impact en risico op korte en lange termijn.
De rol van accountants is cruciaal in het waarborgen van de kwaliteit en betrouwbaarheid van de duurzaamheidsrapportages. Zij zullen bedrijven moeten begeleiden bij het uitvoeren van de dubbele materialiteitsanalyse, het opzetten van een robuust due-diligence-proces en het transparant communiceren over de resultaten.
De implementatie van de CSRD is een belangrijke stap in de richting van meer duurzaamheid en transparantie in het bedrijfsleven. De rol van accountants is hierin onmisbaar.