Overheid en bedrijfsleven versterken samenwerking tegen criminele inmenging

15 oktober 2024

De Nederlandse overheid en het bedrijfsleven versterken hun samenwerking in de strijd tegen criminaliteit, met name gericht op het tegengaan van ondermijning. Dit blijkt uit een recent overleg van het Nationaal Platform Criminaliteitsbeheersing, waar minister van Justitie en Veiligheid David van Weel en Jacco Vonhof, voorzitter van MKB-Nederland, afspraken maakten over het intensiveren van de samenwerking.

De Nederlandse overheid en het bedrijfsleven werken samen om criminaliteit te bestrijden, met name gericht op het tegengaan van ondermijning. Dit blijkt uit een recent overleg van het Nationaal Platform Criminaliteitsbeheersing, waar minister van Justitie en Veiligheid David van Weel en Jacco Vonhof, voorzitter van MKB-Nederland, afspraken maakten om de samenwerking te intensiveren. Nederland is een aantrekkelijk doelwit voor criminelen vanwege zijn open economie, strategische ligging en goed ontwikkelde logistieke, financiële en juridische infrastructuur. Criminelen gebruiken diverse methoden om bedrijven te infiltreren en hun eigen belangen te bevorderen, wat leidt tot een brede dreiging die verschillende sectoren raakt.

VNO-NCW en MKB-Nederland hebben in mei 2024 al in een gezamenlijk visiestuk gepleit voor een betere publiek-private samenwerking in de strijd tegen criminaliteit. Zij constateren dat Nederland een belangrijke rol speelt in de internationale drugshandel en dat de pakkans voor criminelen laag is vanwege de grote tekorten bij politie en Justitie. Dit leidt tot ernstige gevolgen, zoals liquidaties, bedreiging van ondernemers en witwaspraktijken, met maatschappelijke ontwrichting en schade aan het investeringsklimaat als gevolg.

Om criminaliteit effectief te bestrijden, is het volgens de ondernemersorganisaties cruciaal dat bedrijven openlijk spreken over de problemen die zij ondervinden. Veel criminaliteit blijft onbesproken, terwijl de overheid juist baat heeft bij inzicht in de aard van de criminaliteit die bedrijven treft.

Het Nationaal Platform Criminaliteitsbeheersing, een samenwerkingsverband tussen overheid, politie, Openbaar Ministerie en diverse ondernemersorganisaties, waaronder VNO-NCW, MKB-Nederland en Transport en Logistiek Nederland, speelt een centrale rol in de aanpak van criminaliteit binnen het bedrijfsleven. Tijdens het recente overleg in oktober 2024 is afgesproken om de risico’s per sector in kaart te brengen en zwakke plekken te identificeren. Minister Van Weel benadrukte dat criminelen alleen succesvol kunnen zijn met hulp van binnenuit, wat betekent dat bewustzijn bij zowel de overheid als het bedrijfsleven over kwetsbaarheden in processen en functies essentieel is.

MKB-Nederland wil zich inzetten om kwetsbaarheden in ondernemersprocessen te verminderen en samen met de overheid een front te vormen tegen criminele inmenging. Eerder in mei 2024 pleitten VNO-NCW en MKB-Nederland ook al voor een versterking van de publiek-private samenwerking, zowel landelijk als regionaal, waarbij kennis en informatie over modus operandi van criminelen standaard worden gedeeld en investeringen in preventie door bedrijven worden beloond. Verder is er behoefte aan een wet die gegevensdeling uitbreidt, zodat bedrijven weten met wie ze zaken doen en preventief kunnen handelen. Ook is regie en overzicht vanuit de overheid nodig om versnippering van initiatieven te voorkomen, omdat nu verschillende overheidsinstanties ondernemers vaak om actie vragen, zonder van elkaar te weten wat er al is gedaan en afgesproken.

Ten slotte moeten bedrijven en overheid anticiperen op nieuwe vormen van criminaliteit, met name in de digitale wereld. Dit vereist aanpassingen bij bedrijven, maar ook bij de overheid, die politiemensen moet opleiden en wetgeving moet aanpassen. De samenwerking tussen overheid en bedrijfsleven is essentieel om criminaliteit effectief te bestrijden en de Nederlandse economie te beschermen.

Plaats uw reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *