De Europese Bankautoriteit (EBA) heeft haar werkprogramma voor 2025 gepubliceerd. Dit document schetst de belangrijkste aandachtspunten en activiteiten van de autoriteit in een snel veranderend financieel landschap. De nadruk ligt op drie belangrijke pijlers: implementatie van het EU-pakket voor de banksector, versterking van de financiële stabiliteit in een economie in transitie naar duurzaamheid en de groeiende rol van data in de financiële sector.
Een van de grootste uitdagingen voor de EBA in 2025 is de implementatie van het nieuwe EU-pakket voor de banksector (CRR III/CRD VI). Dit pakket, dat eind 2023 werd goedgekeurd, introduceert hervormingen om de banken beter bestand te maken tegen toekomstige crises en het Europese financiële systeem te versterken. De EBA speelt een sleutelrol in de implementatie van dit pakket door het ontwikkelen van technische standaarden, richtsnoeren en het monitoren van de naleving door banken.
De EBA erkent ook het groeiend belang van duurzaamheid in de financiële sector. In lijn met de Europese Green Deal en de strategie voor duurzame financiering, zal de autoriteit zich richten op het ontwikkelen van een kader voor het monitoren van ESG-risico’s (Environmental, Social & Governance) in de banksector. Dit omvat onder meer het beoordelen van de impact van klimaatverandering op banken en het ontwikkelen van methodologieën voor klimaatstresstests.
Databeheer en -analyse spelen een steeds belangrijkere rol in de strategie van de EBA. De autoriteit zal haar data-infrastructuur blijven verbeteren en uitbreiden, met name het EUCLID-platform, om de gegevensuitwisseling tussen toezichthouders te vergemakkelijken en de analysemogelijkheden te versterken. Een belangrijk onderdeel hiervan is de lancering van een dataportaal dat toegang biedt tot hoogwaardige data en inzichten voor zowel interne als externe belanghebbenden.
Naast deze kernthema’s zal de EBA in 2025 ook starten met nieuwe taken en verantwoordelijkheden. Dit omvat het toezicht op kritieke ICT-dienstverleners in het kader van de Digital Operational Resilience Act (DORA) en de regulering van aanbieders van cryptoactiva onder de Markets in Crypto-assets Regulation (MiCAR). De autoriteit zal zich ook moeten voorbereiden op de overdracht van haar taken op het gebied van de bestrijding van witwassen en terrorismefinanciering (AML/CFT) aan de nieuwe EU-autoriteit AMLA (Anti-Money Laundering Authority) die eind 2025 operationeel wordt.
Het werkprogramma benadrukt dat de EBA in 2025 voor aanzienlijke uitdagingen staat. De autoriteit moet een breed scala aan taken uitvoeren met beperkte middelen en zegt daarom zorgvuldig prioriteiten te moeten stellen. Bovendien vereisen de huidige geopolitieke spanningen en economische onzekerheid een flexibele aanpak om snel te kunnen reageren op nieuwe ontwikkelingen. De EBA geeft aan dat de middelen die in het Meerjarig Financieel Kader (MFF) zijn uitgetrokken, ontoereikend kunnen zijn om alle taken naar behoren uit te voeren, met name gezien de omvangrijke wetgeving die voortvloeit uit het nieuwe bankenpakket.
Concluderend benadrukt het EBA-werkprogramma voor 2025 de voortdurende inspanningen van de autoriteit om de stabiliteit en veerkracht van de Europese banksector te waarborgen in een steeds complexer wordende wereld. De focus op duurzaamheid, data en digitale financiën weerspiegelt de veranderende realiteit van de financiële sector en de noodzaak om te anticiperen op nieuwe risico’s en uitdagingen.