Sancties en Wwft
Inleiding
Staten gebruiken internationale handelssancties als politiek middel om invloed uit te oefenen op conflicten in en tussen verschillende staten. Ze vormen ook een belangrijk wapen in de strijd tegen terrorisme en worden ingezet als reactie op schendingen van het internationaal recht of mensenrechten. In dat opzicht overlappen de doelstellingen van internationale sancties met die van de Wwft.
Vaak gebruikte sancties zijn wapenembargo´s, het bevriezen van vermogen, reisrestricties en handelsrestricties van strategische goederen zoals militaire goederen of goederen voor tweeërlei gebruik. De Wwft beoogt witwassen en financiering van terrorisme te voorkomen.
Beide regimes leggen een veelheid aan compliance-eisen op aan bedrijven, de niet-naleving waarvan reële risico’s op boetes en zelfs strafvervolging oplevert.
Inhoud en resultaat
Het stelsel van internationale handelssancties is complex en het is makkelijk het overzicht te verliezen. Sancties kunnen opgelegd worden door de VN, de EU en individuele staten. De Wwft vindt zijn oorsprong in een serie van in Nederlands recht omgezette Europese Richtlijnen. Het sanctielandschap is daarnaast dynamisch; het is vaak een direct resultaat van geopolitieke ontwikkelingen. Dit geldt in wezen ook voor de Wwft.
Dat maakt dat de wet- en regelgeving aan regelmatige verandering onderhevig zijn, dat sommige wet- en regelgeving vaak snel wordt gemaakt en – daardoor – soms meerduidig kan worden uitgelegd.
Naleving van sancties en de Wwft gebeurt veelal op nationaal niveau. De praktijk kan per land verschillend zijn. In Nederland wordt naleving van sanctieregelgeving steeds relevanter: de Nederlandse douane en het Openbaar Ministerie lopen in Europa aan kop met daadwerkelijke handhaving van sanctieregelgeving. Ook het toezicht op de Wwft mag streng worden genoemd.
De complexiteit van de regelgeving, de vaak zeer technische aspecten die aan gesanctioneerde goederen kleven en een niet vastomlijnd toezichts- en opsporingsbeleid maken het voor (rechts)personen, voor medewerkers van de douane, leden van de rechterlijke macht en het openbaar ministerie lastige materie.
De aansprakelijkheidsrisico’s bij niet-naleving zijn aanzienlijk. Niet alleen kunnen goederen in beslag worden genomen, ook dreigt er strafvervolging waarbij gevangenisstraffen en hoge boetes geen uitzondering zijn.
De cursus beoogt inzicht te geven in het sanctielandschap en de Wwft, de uitwerking ervan in de Nederlandse wet- en regelgeving en de Nederlandse toezichts- en handhavingspraktijk. Aandacht zal met name worden besteed aan compliance: niet alleen compliance door hen die zich met gesanctioneerde goederen, diensten, landen en personen beroepsmatig bezighouden, maar ook hen die daarin een ondersteunde rol spelen zoals financiële dienstverleners. Overlap en verschillen met de compliance-eisen vanuit de Wwft zullen belicht worden.
Doelgroepen
De cursus is met name geschikt voor:
-
- juristen werkzaam bij financiële ondernemingen, beurzen en toezichthouders
- advocaten die zich bezighouden met financieel recht en ondernemingsrecht
- compliance officers
- legal officer
- Ondernemers, die zich bezighouden met handelsexport
- Financiële instellingen
Tijd:14:00 - 17:30
Dagen:1 day
Locatie:Utrecht
Deze cursus liever met jouw eigen team en op maat bij jou op kantoor? Dat kan! De voordelen van incompany op een rij:
- De training is altijd maatwerk
- Je bereikt als team hetzelfde niveau
- Voorafgaand een vrijblijvend intakegesprek met de trainer(s)
- Bedrijfsspecifieke situaties worden betrokken
- Je bepaalt de data van de training
Docent
Thom legt zich als advocaat op zaken die zich bevinden op het snijvlak van strafrecht, internationaal publiekrecht en het Europees recht. Dat zijn vaak grensoverschrijdende strafzaken. Hij treedt regelmatig in teamverband met andere advocaten op in andersoortige kwesties zoals civiele zaken en bestuursrechtelijke (boete)procedures. Naast zijn werk als advocaat geeft Thom geeft regelmatig cursussen en hoorcolleges. Bijvoorbeeld over de implicaties van het Europese recht voor de strafpraktijk, de naleving van Nederlandse antiwitwaswetgeving (Wwft) of de implicaties van mensenrechten voor het bedrijfsleven (Business & Human Rights). Thom heeft diverse publicaties op zijn naam staan op het gebied van het internationale en Europese strafrecht.