De Autoriteit Financiële Markten (AFM) legde op 5 juni 2015 een bestuurlijke boete van 750.000 euro op aan Delta Lloyd Asset Management N.V. (DLAM). DLAM had in de door de AFM onderzochte periode van 1 april 2012 tot 26 november 2014 haar bedrijfsvoering niet zodanig ingericht dat deze een beheerste uitoefening van haar bedrijf waarborgde. Doordat de bedrijfsvoering van DLAM niet beheerst was, zijn risico’s niet herkend en kon het gebeuren dat DLAM deel werd van een onbeheerst proces, aldus de AFM.
Schriftelijke besluitvormingsprocedure met betrekking tot transacties die bepaalde risico’s afdekken ontbrak. Daarnaast was voor de bij de transacties betrokken personen onvoldoende duidelijk wat voor rol zij hadden. Dit had tot gevolg dat in een ad hoc-besluit transacties werden verricht waarmee het gevoerde renterisicobeleid werd verlaten. Daarbij zijn instructies binnen de organisatie uitgezet die tot verdere onduidelijkheid hebben geleid. Van de ad hoc-besluitvorming zijn geen vastleggingen gemaakt.
De aanleiding voor de verrichte transacties betrof informatie die was verkregen over de invoering van een rentetermijnstructuur door De Nederlandsche Bank. Deze informatie was nog niet algemeen bekend in de markt. Binnen DLAM heeft er geen enkele interne discussie plaatsgevonden of de transacties op basis van deze, niet in de markt bekende, informatie konden worden verricht. Ook is nagelaten om de afdeling compliance van DLAM voorafgaand aan de transacties te betrekken. Er was overduidelijk sprake van een compliance risico. De afdeling compliance is ook pas op een zeer laat tijdstip van het door de AFM gestarte onderzoek op de hoogte gesteld.
Ten tijde van de overtreding gold een basisbedrag van 500.000 euro (tegenwoordig geldt een basisbedrag van 2 miljoen euro). De AFM heeft geen aanleiding gezien om tot een verlaging van dit basisbedrag over te gaan. Bij het bepalen van de boetehoogte houdt de AFM ook rekening met de ernst en de verwijtbaarheid van de overtreding. De AFM acht de gevolgen van de overtreding dermate ernstig en het handelen van DLAM dermate verwijtbaar dat deze omstandigheden een verhoging van het basisbedrag rechtvaardigen. Gelet op voorgaande acht de AFM een boete van €750.000 passend en geboden.
DLAM heeft de AFM laten weten te berusten in deze maatregel en zal geen verdere rechtsmiddelen aanwenden.
Delta Lloyd Asset Management berust in boete van 750.000 euro
21 november 2015