Tony de Bree
Vorige week heb ik naar het debat in de Tweede Kamer over de mogelijke formatie van een nieuw kabinet gekeken. Normaal doe ik dat niet, maar nu even wel. Om te kijken of er toch iets van echte verandering aan zit te komen in onze huidige vorm van parlementaire democratie en rond het ‘groeien moet de economie’. Nee dus. Het oude systeem dendert gewoon door. Wie zijn de belangrijkste spelers op dit moment? Dat zijn uiteraard de politici, maar vooral ook ‘de Haagse journalisten’ zoals Pieter Omtzigt ze in zijn boek noemt: de duiders en de spindokters die de Nederlandse mainstream media beheersen. Hun invloed is enorm. Op allerlei manieren. Er worden vaak eigen ongefundeerde meningen verkondigd, soms gebaseerd op onjuiste informatie.
De leider van de Boeren Burger Beweging, BBB, mevrouw Van der Plas was boos op Pieter Omtzigt over wat er in de dagbladen en op radio en tv over haar en haar partij werd gezegd. Dan moet ze dus niet boos op hem zijn maar op de betrokken journalisten.
Als professionele journalist had je uit haar betoog eigenlijk hele andere elementen moeten halen. Namelijk dat wat de BBB en Van der Plas echt van plan zijn en waarom ze zo graag willen regeren, namelijk het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit claimen met ex-CDA-er Mona Keijzer als minister. De geschiedenis herhaalt zich: de afgelopen veertig jaren hadden de christen- democraten die aan de macht waren als doel om de Nederlandse landbouw met hun traditionele achterban zo veel mogelijk te laten groeien en zoveel mogelijk te subsidiëren. Idem dito in de EU waar de christen-democraten decennia de dienst uitmaken waardoor meer dan een derde van de EU-begroting naar de Europese landbouw gaat. Wie herinnert zich de in het Groningse Ulrum geboren Sicco Mansholt nog? Met alle desastreuze gevolgen van dien. In datzelfde netwerk zitten trouwens ook veel CEO’s van grootbanken, kijk maar naar de Rabobank en ministers van het Ministerie van Financiën.
Is dat complotdenken? Neen, helemaal niet, gewoon netwerkanalyse doen met behulp van AI.
Het goede nieuws? Het vrije internet bestaat nog in veel landen wereldwijd. Zo dendert online #AIforgood voor iedereen door onder andere de democratisering van AI voor eerlijke ondernemers en wetenschappers.
Foto: Tweede Kamer