Is funderingsonderzoek light een haalbaar concept?

29 januari 2024
Kennisbank

KCAF is de afkorting van het Kennis Centrum Aanpak Funderingsproblematiek en is een stichting met als doelstelling het verzamelen, ontwikkelen en ontsluiten van kennis rond de aanpak en preventie van funderingsproblemen. KCAF fungeert als nationaal funderingsloket voor alle vragen rond deze problematiek. Van funderingsonderzoek tot funderingsherstel, van aanpak tot financiering, van preventie tot innovatie. Dat wordt samen met vakmensen en eigen medewerkers bereikt.  Zo is er in oktober 2022 de richtlijn ‘Funderingen onder gebouwen’ verschenen. Deze richtlijn, opgesteld door de onderzoeksbureaus voorkomend op de erkenningslijst van het KCAF en aangevuld met deskundigen uit de wetenschap en overheden vervult een belangrijke rol in het doen verrichten van goed en degelijk funderingsonderzoek bij woningen en gebouwen. Diverse partijen en overheden hebben de richtlijn omarmd en verplicht benoemd bij het (subsidiëren van) uitvoeren van funderingsonderzoek.

Sinds de introductie van de nieuwe richtlijnen is het duidelijk dat voor een volledig funderingsonderzoek veel marktcapaciteit nodig is, maar die is niet altijd direct beschikbaar bij de erkende bureaus. De toenemende aandacht voor funderingsproblemen bij de aan- en verkoop van woningen speelt hierbij een belangrijke rol. De bewustwording rondom funderingsproblematiek wordt ook weerspiegeld in het sterk gestegen aantal meldingen bij het nationaal funderingsloket in de afgelopen jaren. Er zijn diverse verzoeken bij KCAF binnengekomen of er niet een ‘funderingsonderzoek light’ versie mogelijk is, mede gezien ontwikkelingen in opnametechnieken, gebruik van satellietdata, etc… “Kan het niet sneller, eenvoudiger en goedkoper, maar toch kwalitatief goed?” is een veel  gestelde vraag vanuit de vastgoedsector, e woningcorporaties, de overheid en particuliere eigenaren.

In reactie daarop is KCAF medio 2023 gestart met een serie proefprojecten waarin een dergelijke lightversie werd voorbereid, ontwikkeld, uitgeprobeerd en uiteindelijk gevalideerd. Deze zogenaamde KCAF-GevelScans zijn uitgevoerd in opdracht van particulieren en een groep van zes woningcorporaties met zowel bezit in de grote stad als in diverse landelijke gebieden. Op deze manier ontstond er een grote verscheidenheid qua woningtypes, bodemgesteldheid, leeftijden, en funderingswijzen.

Het ging hierbij om ongeveer 320 bouwblokken met in totaal circa 1400 woningen, waarvan ongeveer dertig procent particuliere en ongeveer zeventig procent woningwetwoningen, gelegen in verschillende steden/kernen in de provincies Overijssel, Gelderland, en Zuid-Holland.

GevelScan-app ter ondersteuning van veldopnames

De Gevelscan is een veelbelovend product. Het KCAF congres van 18 april aanstaande in Harderwijk zal daar zeker aandacht aan besteden.  In essentie bekijkt men het zichtbare deel van een pand op een innovatieve wijze en combineert dat met onze slimme data base FunderMaps. Op basis van lokale en landelijke data geeft deze database inzicht in onder meer funderingstypen en risico’s op funderingsschade. FunderMaps maakt daarbij onderscheid tussen feitelijke situaties en met kunstmatige intelligentie geconstrueerde conclusies. Voor het innovatief opnemen van een pand is een app ontwikkeld  en binnenkort operationeel. De meetgegevens die een inspecteur invoert worden automatisch omgezet in een  overzichtelijk en bondig rapport, inclusief analyses en interpretatie. In veel gevallen hoeft men dus geen putjes meer te graven om de fundering te inspecteren zoals bij het huidige volledige funderingsonderzoek. In een aantal gevallen blijft bovengronds en ondergronds funderingsonderzoek noodzakelijk. De Gevelscan is veel sneller uit te voeren en veel goedkoper dat het volledige onderzoek volgens de bestaande richtlijnen..



Plaats uw reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *