Hans Timmerman
Een paar weken geleden hebben Amerikaanse toezichthouders voor het eerst op de beurs verhandelde fondsen die rechtstreeks in Bitcoin investeren, goedgekeurd. De SEC geeft toestemming voor de lancering van ETF’s na een decennium van weigeringen. Een mijlpaal dus voor alle digitale activa die intussen wereldwijd een waarde heeft van grofweg 1,7 biljoen dollar. Daarmee zal de toegang tot de cryptocurrency op Wall Street zich enorm verbreden. De SEC, onder andere verantwoordelijk voor beleggersbescherming, heeft fondsen van onder andere BlackRock, Invesco en Fidelity toegestaan om te beginnen met handelen. Formeel zegt de SEC dat zij Bitcoin stock-eigendom niet ‘goedkeurt of onderschrijft’. Maar de goedkeuring is wel een mijlpaal in de historie van digitale activa.
In een interessante blog van Noah Smith stelt hij dat Bitcoin ooit met de gedachte van een betaalmiddel is ontstaan, maar dat intussen het bezitten en verhandelen belangrijker is geworden dat het bezitten als betaalmiddel. Sommige mensen beschouwen het als een inflatieafdekking – een soort digitaal goud, een verzekering tegen de ineenstorting van fiat valuta. Anderen beschouwen het als een technologie aandeel – de basis voor een toekomstige bloei van gedecentraliseerde financiën en andere crypto toepassingen. Weer anderen geloven dat het gewoon een waardeloze rage of Ponzi-plan is.
Bitcoin is echter ook een verbazingwekkende sociale technologie. Bitcoin verwoordt de stelling dat het goed zou zijn – zelfs zonder nut als betalingssysteem – om een waardevolle crypto gebaseerde database-invoer als blockchain te hebben omdat mensen op internet er vrijwillig mee instemmen dat het waardevol is. Zonder enige betrokkenheid van overheid, leger, belastingen of iets anders. Daarom is de Amerikaanse autorisatie van een Bitcoin ETF de afgelopen week zo belangrijk. Door het gemakkelijker te maken om Bitcoin te kopen en te bezitten, vergroot het het aantal mensen dat Bitcoin zal bezitten. Op dit moment bezit ongeveer een kwart van de Amerikanen een of andere Bitcoin terwijl ruim 60% aandelen bezit. Als Bitcoin bezit net zo gebruikelijk wordt als aandelenbezit, zou de vraag naar Bitcoin snel kunnen stijgen.
Wat is de waarde van Bitcoin
Wat de redenen ook zijn waarom mensen Bitcoin waarderen. Het is een feit dat het heel veel waard is. De waarde van de oorspronkelijke cryptomunt bedraagt $0,84 biljoen, wat niet een enorme hoeveelheid rijkdom is, vergeleken met goud ($14 biljoen) of de Amerikaanse aandelenmarkt ($46 biljoen). Maar genoeg om een wereldwijde groep te creëren voor wie Bitcoin een belangrijke bron van rijkdom is, of zelfs hun belangrijkste bron van rijkdom. En mensen met rijkdom willen hun bezit graag beschermen en laten groeien. Bitcoin heeft dus een speciale interestgroep gecreëerd, die de waarde in de toekomst graag wil laten stijgen.
Als je erover nadenkt, is dat niet bijzonder ongebruikelijk. Mensen die onroerend goed bezitten, proberen altijd de waarde ervan te vergroten via lokale politiek. Aandeelhouders vinden het prettig als de overheid een ondernemingsvriendelijk beleid voert. Rijkdom creëert altijd zijn eigen belangenbehartiging. Dat zal altijd zo blijven, of je dit nu ‘kapitalisme’ noemt of iets anders. Bitcoin is echter een ander soort bezit dan onroerend goed of aandelen (en crypto als geheel verschilt op subtiele wijze van Bitcoin zelf). De politiek-economische effecten van onroerend goed en aandelen kennen we al honderden jaren. Maar Bitcoin is nieuw. Dus is het interessant om na te denken over wat voor soort dingen Bitcoin eigenaren zouden kunnen doen om regeringen onder druk te zetten.
Een fundamentele verandering
Noah stelt in zijn blog dat de industrialisatie van Bitcoin en de goedkeuring door de SEC van Bitcoin ETF’s, de politieke economie van crypto currency fundamenteel verandert. De waarde van Bitcoin komt omdat mensen Bitcoin als een activa beschouwen. Een activa met momenteel een waarde van 840 miljard dollar. Die waarde komt voort uit de ingebouwde schaarste van Bitcoin: dus hoe meer mensen Bitcoin willen hebben, hoe hoger de prijs zal worden. Het oorspronkelijke idee van Bitcoin als betaalmiddel was een makkelijk digitaal ruilmiddel en een prima vervanger van dollars, zeker als fiat geld ooit eens niets meer waard zou zijn.
Er zat altijd een vreemde logica in dit idee. Als Bitcoin eigenaren denken dat dollars waardeloos worden, waarom dan juichen als je meer dollars voor je Bitcoin kunt krijgen? Vergeet niet dat elke transactie twee kanten heeft. Als je je Bitcoin voor €1000 koopt en hem vervolgens voor €50.000 verkoopt, heb je nu alleen maar een gigantisch waardeloos stuk fiatgeld . . . toch? In het beste geval kun je hopen een soort dubbele transactie uit te voeren, waarbij je Bitcoin inwisselt voor dollars en de dollars vervolgens snel ruilt voor een echt bezit, zoals onroerend goed, voordat de grote fiat-crash plaatsvindt. Daarom was de adoptie van Bitcoin als betaalmiddel altijd al onwaarschijnlijk.
Deflatoir op lange termijn
Bitcoin is opgezet om op de lange termijn deflatoir in waarde te zijn – het aanbod van Bitcoin zal uiteindelijk worden beperkt – wat betekent dat mensen de neiging zullen hebben om het op te potten in plaats van het aan dingen uit te geven. Mensen gebruiken graag geld dat in de loop van de tijd langzaam en voorspelbaar in waarde daalt. Daardoor willen ze dat soort geld graag weggeven in ruil voor een pizza of een liter benzine. Dat is theorie. En de praktijk heeft precies zo uitgepakt als de theorie voorspelt. El Salvador probeerde onlangs Bitcoin als wettig betaalmiddel te adopteren, maar niemand wilde het gebruiken als geld.
Als de dollar, de euro, de yen, de yuan, de roepie en alle andere door de overheid gesponsorde valuta instorten, zal Bitcoin misschien een brede adoptie als betalingssysteem zien, simpelweg omdat er geen beter alternatief in de buurt zal zijn – net zoals wanneer in een crisis gouden munten werden gebruikt als betaalmiddel tijdens periodes van regeringsbreuk. Bitcoin wint slechts waarde door de wijdverbreide vraag naar Bitcoin als investeringsmiddel. Met andere woorden: hoe meer mensen besluiten dat Bitcoin een goede manier is om hun geld te sparen, hoe meer mensen die vandaag al Bitcoin bezitten, rijker en rijker zullen worden.
Bitcoin is sociale technologie
In grote ontwikkelde economieën geven mensen nog steeds de voorkeur aan fiatgeld en aan traditionele banken om daadwerkelijke betalingen te doen. Toch is de prijs van Bitcoin gestegen van nul in 2009 naar $46.000 vandaag de dag, niet als betalingsmechanisme, maar omdat mensen – veel mensen, crypto-evangelisten maar ook gewone particuliere beleggers en vrij traditionele beleggingsstrategen bij grote institutionele beleggingsondernemingen – het als een ‘waardeopslag’ beschouwen.
Dat betekent dat ze denken dat de prijs ervan robuust is en voor de lange termijn zal stijgen. Of in ieder geval niet zal dalen. Ze kopen Bitcoin voor $46.000, niet omdat ze van plan zijn het als digitaal contant geld te gebruiken, maar omdat ze denken dat andere mensen het op termijn voor $47.000 of $470.000 of wat dan ook zullen kopen. Bitcoin is daarom een verbazingwekkende sociale technologie. Bitcoin verwoordt de stelling dat het goed was om – zelfs zonder nut als betalingssysteem – een waardevolle database-invoer te hebben zoals blockchain. Waardevol omdat mensen op internet er vrijwillig mee instemden dat het waardevol was. Zonder dat er een overheid of leger of belastingen of iets anders zich daarmee bemoeiden. En het werkt zelfs fantastisch!
De auteur Hans Timmerman is IT-kenner en trendwatcher en blogger op het Risk & Compliance Platform Europe en hij meldt dat dit artikel geïnspireerd is door Noahpinion en deels daaruit vertaald.