Beroep van accountant in bezit genomen door de Staat?

20 oktober 2022
Kennisbank

Michel Klompmaker

Op vrijdag 14 oktober jongstleden, einde namiddag, was het Internationaal Theater Amsterdam op het Leidseplein de “place to be’ voor het Rode Loper Debat. Blijkbaar was de accountant en jurist uit Heerlen, Alexander Vissers, erg aangetrokken door het woordje theater, want direct na de introductie van beide gespreksleiders Endymion Struijs en Antoinette Dijkhuizen trachtte hij een stukje theater op te voeren, door zich nogal stellig af te zetten tegen de NBA en andere instanties zoals toezichthouders. Eén van de andere sprekers, Chris Fonteijn, Kwartiermaker Toekomst Accountancy, vond het een beetje te gortig worden en dreigde enigszins korzelig het theater vroegtijdig te verlaten….

Het thema van de namiddag was “Cultuur, Structuurmodellen en Toezicht”. De bedoeling van Alexander Vissers was om de boel even wakker te schudden en dat lukte. Hij heeft een duidelijke mening over de taakopvatting van de accountant. Hij maakt daarbij onderscheid tussen de OOB accountant en de andere accountants. In principe zou de accountant niet aan toezicht onderworpen moeten worden volgens hem, want hij behartigt de belangen van zijn / haar klant. De uitzondering geldt wat hem betreft uitsluitend voor de OOB accountant. Hij is het dus niet eens met het toezicht op accountants door de AFM die gewoon hun werk doen voor bijvoorbeeld de vele familiebedrijven.

De bijeenkomst was niet alleen relevant voor accountants, maar ook voor advocaten en fiscalisten. Op de vraag waarom hij, Alexander Vissers, zo boos was, antwoordde hij heel simpel ”Kijk ieder mens heeft zijn bullish grens en voor mij was dat de column van Chris Douma van de NBA”. Vissers is van mening dat de accountant er niet is voor het algemeen belang en stelt dat het beroep van accountant in bezit is genomen door de Staat. Nu zit de AFM opgescheept met al die accountants van familiebedrijven, aldus Vissers.

Een andere spreker was Professor Jan Bouwens, mede naar aanleiding van zijn opinie: “Over advies en controle: anekdotes zijn leuk, maar leveren geen bewijs”. Bouwens ging nader in op het leren van fouten, niet alleen bij grote partijen zoals Imtech en Steinhof, maar ook bij kleinere lokale partijen. Hij noemde met name de ongeveer 1200 OOB controles per jaar die in Nederland plaatsvinden. Ter sprake kwam ook de rechtspraak, waarbij de enorme verschillen opvielen in de US in gevangenisstraffen voor dezelfde zaak en feiten. Met andere woorden helemaal afhankelijk van de stemming van de rechter op de dag van het vonnis.

Chris Fonteijn, Kwartiermaker Toekomst Accountancy, gaf een toelichting op de vierde voortgangsrapportage Kwartiermakers Toekomst Accountancy. Fonteijn is geen voorstander om audit en advies binnen de accountantspraktijk van elkaar te scheiden. Hij verwacht overigens dat hij volgend jaar in de herfst samen met Marlies de Vries na drieënhalf jaar onderzoek het definitieve rapport kan aanbieden aan de Minister.

Tanja Nagel, Bestuursvoorzitter Dutch Security Institute (DSI) en commissaris bij EY sprak over vertrouwen als belangrijk gegeven bij bankieren. Ze vertelde een anekdote uit haar begintijd als stagiaire (in 1986) bij een effectenkantoor over de dagdagelijkse praktijk waarbij het belang van de klant helemaal terzijde werd geschoven. Ze sprak over de oprichting van DSI in 2000 om integriteit in het effectenverkeer te kunnen screenen. Ze beschreef de introductie van de Code Banken en de Bankierseed en hoe zij als toenmalige CEO van Insinger Gillissen in groepjes van 10 de bankierseed besproken werd.

Foto met dank aan Endymion Struijs: Van links naar rechts Tanja Nagel, Alexander Vissers, Chris Fonteijn en staande Antoinette Dijkhuizen. 

Plaats uw reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *