De controleprocessen en kosten bij financiële instellingen rijzen de pan uit. Voor de compliance professional brengt dit veel eentonig werk mee met vele arbeidsuren. Het bijkomende nadeel is dat het leidt tot een hoog verloop als gevolg van de repetitieve, handmatige taken met als gevolg een hoog verloop. Deze cyclus van ontevredenheid, toenemende wet- en regelgeving en hoge kosten kan doorbroken worden en dat is waar RegTech om de hoek komt kijken. We spraken erover met hoogleraar Emanuel van Praag die aanstaande dinsdag 11 oktober vanaf 12.30 uur ook te horen is bij het webinar over RegTech.
RegTech kan zoals bekend de oplossing voor complexe compliance vraagstukken zijn, vooral in de financiële sector.Met andere woorden een manier om de kosten te drukken, criminaliteitscijfers te verlagen en medewerkers zinvoller werk toe te schuiven. De ontwikkelingen in de financiële wereld staan niet stil en met de ontwikkelingen rondom Open Finance worden efficiënte en veilige processen alsmaar belangrijker. Het mag dan wel laagdrempeliger zijn om je klant te leren kennen, maar hier komt een enorme lading klantdata bij kijken, die allemaal volgens de regels verwerkt moet worden. Hoe maak je nu slim gebruik van de eindeloze mogelijkheden van Open Finance, zonder de wettelijke vereisten uit het oog te verliezen? Er moet nagedacht worden over hoe organisaties de transitie van Big data naar Good data in de praktijk brengen.
Het delen van financiële data kent volgens Emanuel van Praag, hoogleraar Financiële Technologie en Recht aan de Erasmus Universiteit en advocaat bij Kennedy Van der Laan, drie pijlers: dataportabiliteit, machine readability en hergebruik van datasets. Hij benadrukt de voordelen van een open financieel systeem: “Wat als de adviseur dieper in het betaalgedrag van de consument kon kijken en ziet dat die regelmatig naar het casino gaat? Dan is een hogere hypotheek ineens niet zo’n goed idee meer, al zou het volgens de normen wel gewoon mogen.”
Toch is het niet één en al rozengeur en maneschijn, want er moet wel rekening worden gehouden met de privacyaspecten: “Er moet wel een goede reden zijn dat je data deelt … Wordt privacy iets voor de rijken? Bedrijven betalen mensen voor hun gegevens. Als je rijk bent, kun je besluiten dat je dat geld niet nodig hebt.”, aldus de professor.
Aanmelden voor het webinar op dinsdag 11 oktober 12.30 uur kan via deze link.