In vijf dagen (vanaf 17 september aanstaande) wordt u wegwijs gemaakt in de essentie van public risicomanagement, dankzij de combinatie van praktijk en theorie. Het volledige programma kunt u zien via deze pdf.
De meerdaagse opleiding die op 17 september aanstaande in La Vie in Utrecht van start gaat geeft concrete handvatten voor uw dagelijkse praktijk. Als lezer van het Risk & Compliance Platform Europe kunnen wij u een korting aanbieden van 200 euro, exclusief btw op de kosten van deze meerdaagse opleiding. U gebruikt hiervoor dan dit inschrijfformulier.
Risicomanagement staat hoog op de agenda bij veel non-profit organisaties. Tijdens deze intensieve opleiding krijgt u binnen 5 dagen alle kennis die noodzakelijk is om risicomanagement optimaal vorm te geven binnen uw organisatie. U krijgt concrete tools om een gedragsverandering te bereiken waardoor u risicobewustzijn creëert
binnen uw organisatie.
De te behandelen lesonderdelen, zowel theoretisch als praktisch zijn : Inrichting risicomanagement functie; Risicocultuur- en gedrag ; Risicoperceptie en risicobewustzijn ; Risico identificatie, analyse en beheersing; Effectief beïnvloeden en als laatste lesonderdeel verankering in de organisatie; omgaan met weerstand.
De modellen worden behandeld maar ook het inbedden in uw organisatie komt uitvoerig aan bod. Het hebben van een goed model is OK, maar met name de verankering zorgt vaak veel dilemma’s zoals:
* Hoe past u risicomanagement toe binnen uw huidige structuur?
* Hoe krijgt u een gedragsverandering waardoor er risicobewustzijn is?
* Hoe creëert u een aanspreek cultuur?
* Hoe gaat u om met weerstand en informele macht?
* Wat is uw eigen rol binnen de veranderende organisatie?
De juiste mix tussen theorie en praktijk
De opleiding is reeds gevolgd door meer dan 200 financiële professionals werkzaam bij gemeenten, provincies, zorg- en onderwijsinstellingen, woningcorporaties etc. Vooral de goede balans tussen de theorie en de praktijk wordt zeer hoog gewaardeerd. U heeft de mogelijkheid om uw eigen vraagstukken in te brengen. Gedurende de opleiding wordt er ook gewerkt met concrete praktijkvoorbeelden.
De docenten zijn allen professionals zoals,
• Marinus de Pooter, eigenaar van MdP | Management, Consulting & Training. Ook is hij partner van The Perfect Fit en associate partner van Blommaert Enterprise en DNV GL Business Assurance. In het verleden was hij Executive Director ERM (EY Advisory), European Director Internal Audit (Office Depot), CFO (eNiklas) en Director of Finance (Ernst & Young Global Client Consulting).
• Annette van Driel is specialist op het gebied van implementatie van risicomanagement, de In Control Statement ,Corporate Governance, en Compliance. Als zelfstandig adviseur heeft zij een groot aantal organisaties begeleid. Centraal hierbij staat iedere keer de vraag op welke wijze risicomanagement een bijdrage kan leveren aan de besluitvorming en prestaties van de organisatie. Daarnaast heeft zij veel ervaring met begeleiden van workshops en het geven van trainingen. Tien jaar is Annette werkzaam geweest als risicomanager binnen de financiële sector. Een aantal jaren geleden heeft zij de overstap gemaakt naar de gemeente en corporatiesector. Juist haar ervaring binnen beide sectoren zorgt voor een geheel eigen kijk op risicomanagement. Enkele van haar opdrachtgevers zijn: Gemeente Den Haag, Gemeente Purmerend, Gemeente Apeldoorn, Het Ministerie van Justitie, HW Wonen, Salland Wonen en Woonvisie.
• Marius Rietdijk is directeur van het Centrum voor positieve gedragsverandering ADRIBA aan de VU. Hij studeerde arbeids-, organisatie, klinische en sociale psychologie en promoveerde in de bedrijfskunde op het onderwerp Organisaties Conditioneren. Hij heeft ruime ervaring met interactief doceren en toepassen van gedragsveranderingstechnieken in het beïnvloeden van uiteenlopende bedrijfsprestaties, waaronder risicobeheersing in de financiële wereld, de bouw en industrie.
• Mr. Robert ’t Hart is directeur van het Nederlands Adviesbureau voor Risicomanagement (NAR). Robert is een zeer ervaren docent en specialist op het gebied van implementatie van risicomanagement, corporate governance, projectrisico analyses en contractvorming. Hij heeft tientallen organisaties begeleid bij het vormgeven en de implementatie van risicomanagement beleid. Enkele organisaties en projecten waarvoor hij verantwoordelijk was voor het risicomanagement traject zijn: Gemeente Den Haag, Westerscheldetunnel, Gemeente Haarlem, Project Zuidas Amsterdam, Project Vroonermeer. Tevens is Robert docent voor de Master Risicomanagement van de Universiteit van Twente, de Haagse Hogeschool en lid van diverse commissies, waaronder de ISO norm. Daarnaast is hij initiatiefnemer van het “ Veranderlab risicomanagement “aan de VU “Zijlstra Center”.
• Gerard Kamps heeft ruim dertig jaar ervaring in beheersing van bedrijfsprocessen. Sinds 1992 werkt hij bij de Nederlandse Spoorwegen. Sinds 2008 richt hij zich volledig op risicomanagement bij NS Stations. Als risicomanager heeft Gerard de scope van risicomanagement aanmerkelijk verbreed. Bewustwording is bij alle facetten van risicomanagement nadrukkelijk aan de orde. Recent is de visie op Risk & Audit bij NS Stations vastgesteld. Nu wordt veel energie gestoken in het praktisch uitwerken van die visie op alle aandachtsgebieden.
• Drs. Annemieke Jutte. Hoe zet u risicomanagement op de kaart in uw organisatie? Hoe zorgt u dat de belangrijkste partijen zijn aangehaakt? En hoe houdt u risicomanagement levend en vooral ook leuk? Sinds 2005 zijn dit centrale thema’s van Annemieke Jutte, risicocoördinator binnen de gemeente Amersfoort. Bewustwording en de juiste balans tussen structuur en cultuur zijn hierbij belangrijke sleutelwoorden. Naast haar werkzaamheden voor de gemeente Amersfoort is Annemieke lid van een lokale rekenkamercommissie en is zij zelfstandig adviseur op het gebied van risicomanagement en public control.
• Bert van der Ent is register accountant. Tijdens zijn opleiding en de periode daarna werkte hij voor verschillende accountantskantoren. In die periode richtte zijn werkzaamheden zich voornamelijk op de controle en advisering van publieke en non-profit organisaties. Sinds 15 jaar is Bert werkzaam binnen de sector van de woningcorporaties. Op dit moment als manager bedrijfsvoering en adjunct-directeur bij HW Wonen in de Hoeksche Waard. In deze functie is Bert verantwoordelijk voor planning & control, informatisering, de verschillende administraties en facilitaire zaken. Risicomanagement staat prominent op zijn agenda.
Enkele cursisten aan het woord
* Dhr. M. Boukens, Controller, Vereniging de Zonnebloem : “Handvatten en instrumenten aangereikt gekregen om een volgende stap te zetten in het risicomanagement proces.Veel praktische hulpmiddelen en discussie gehad.”
* Dhr. E. Freekstra, Controller, Gemeente Stede Broec : “Nuttig en een goede visie gekregen wat ik wil met risicomanagement. Goed bruikbaar voor opzet in de gemeente.”
* Mw. H. Gruijs-Bax, Bureauchef Salarissen, Politie Amsterdam Amstelland : “Zeer bruikbaar direct in de praktijk.“
* Drs. R.E. van Staveren, Adviseur Kwaliteit UWV : “De ruimte voor discussie en gesprekken is mij zeer goed bevallen.”
De data voor deze vijfdaagse opleiding zijn 17, 24 september, 1, 8 en 15 oktober 2015. Locatie : La Vie, Lange Viestraat 351, 3511 BK UTRECHT.
Het certificaat ontvangt u na afloop van SBO Academy en u ontvangt door het NBA erkende 31 PE-uren voor deze opleiding. De all-in kosten bedragen 3.999 euro minus 200 korting = 3.799 euro, exclusief btw als u deze link gebruikt.
Voor bijkomende vragen kunt u contact opnemen met mevrouw Tonnie van Zanten via het telefoonnumer 040-29 72 780 of via e-mail t.van.zanten@sbo.nl
Vergeet u dan niet te vermelden dat u via het Risk & Compliance Platform Europe recht hebt op de korting van 200 euro, exclusief btw.
Download hier informatie
Risicomanagement en gedragsverandering voor overheid en non-profit
14 juli 2015