Tijd voor een serene discussie over de monarchie
De vlucht van de voormalige Koning van Spanje, de inmiddels hoogbejaarde Juan Carlos, is natuurlijk niet onopgemerkt gebleven. Zijn zoon, de huidige Koning van Spanje, Felipe, wil liever niet dat zijn vader in de buurt blijft wonen en stuurt hem in het begin van de Spaanse vakantiemaand voorgoed naar het onbekende buitenland. Tactisch gezien goed natuurlijk in deze ‘komkommertijd’, want er kleven inmiddels teveel schandalen aan zijn vader. De huidige Koning is blijkbaar bang dat het een en ander zijn eigen gezag èn machtspositie zal schaden, wat natuurlijk allang het geval is. Maar redden wat te redden is, is waarschijnlijk de insteek van Felipe, die publiekelijk afstand genomen heeft van het besmette vermogen van zijn vader, door af te zien van de erfenis. Want koste wat het kost, het instituut van de monarchie moet anno 2020 in stand gehouden worden. Datzelfde geldt ook voor het Britse koningshuis. Ik raad u aan de prachtige documentaire over de Windsors op de Nederlandse televisie te volgen. Dan ziet u welke krachten er vrij komen om de monarchie in stand te houden en hoe dat in de praktijk werkt. Het bovenstaande roept de vraag op hoe het in Nederland gesteld is met de monarchie. We kennen de echtgenoot van wijlen Koningin Juliana nog wel, ene Prins Bernhard von Lippe Biesterfeld. Mooie parallel met Juan Carlos: Prins Bernhard liet zich betalen door de Amerikanen (Lockheed) en de andere door de Saoedi’s. Zo zijn er nog meer vergelijkingen te maken als we het betrekken op de twee onderwerpen jacht op wilde dieren en niet te vergeten jacht op vrouwelijk schoon.
Over jacht gesproken, waarom wordt er in Nederland angstvallig gezwegen over de ten onrechte uitbetaalde 4,7 miljoen euro subsidies voor het Kroondomein Het Loo? Waarom wordt door de overheid de Koning vrijgesteld van de belangrijke subsidievoorwaarden?
Wordt het niet eens tijd om de discussie te starten over de (on)zin van erfopvolging en de monarchie? Als ik zo af en toe een balletje opgooi in gezelschap zijn er direct mensen die antwoorden dat “Trump ook niet alles is”. Op zich is dat juist, maar die maken toch een denkfout, want het gaat om heel iets anders. Om het feit dat er een hele familie rondloopt in Nederland waar de minister-president verantwoordelijk voor is, voor al hun daden… en, dat een onschuldig tienermeisje nu al voorbestemd is om de Voorzitter te worden van de Raad van State. Dat kan toch anno 2020 niet de bedoeling zijn.
Het afschaffen van de monarchie komt niet alleen voort uit de hierboven genoemden schandalen, maar het belangrijkste is dat het geen democratisch instituut is maar een relikwie uit lang vervlogen tijden. Bovendien heeft de Koning meer macht dan alleen maar ceremonieel vertoon. Ik denk dat het goed is deze nieuwe schandalen aan te grijpen om dat principiële punt nog eens duidelijk te maken.
Tijd om op een serene wijze de discussie te heropenen over de afschaffing van de monarchie.
Leen Paape