Deze zomer start het Institute for Financial Crime uit Den Haag, afgekort IFFC, met vier zomercolleges in de vorm van webinars verspreid over vier ochtenden en telkens met een ander onderwerp. Omdat de wereld van fraudebestrijding dynamisch is en fraudeurs inventief zijn, blijven grote hoeveelheden data bijna onzichtbaar. Van belang is dus om op de hoogte blijven van de nieuwste trends en ontwikkelingen. Tijdens de vier zomercolleges die het IFFC in samenwerking met DataExpert organiseert, worden door experts uiteenlopende onderwerpen op het gebied van fraude besproken. Van follow the money door visualisatie tot crypto currencies en van Red Flags in jaarrekeningen tot het modelmatig bestrijden van financieel-economische criminaliteit, het komt allemaal aan bod. De data zijn 16 juli, 23 juli, 30 juli en 6 augustus, telkens van 10.00 – 12.00 uur. De kosten voor deelname zijn 25 euro per college.
Op 16 juli gaat het college over crypto currency. Een onderzoek uitvoeren naar crypto currency, transacties en de blockchain lijkt soms overweldigend; regelmatig zie je als onderzoeker door de bomen door het bos niet meer. Toch is er vaak meer mogelijk in deze jungle dan op de voorgrond blijkt. Het college wordt verzorgd door Rick Harmsen, Cybercrime Specialist en Trainer bij DataExpert.
Op 23 juli gaat het over het herkennen van Red Flags begint bij het snappen van de logica van een jaarrekening én het kunnen leggen van relevante kruisverbanden. Aan de orde komen vraagstukken als: Wat is een jaarrekening? Wat staat er op een balans, een winst- en verliesrekening en een kasstroomoverzicht? Dit college is bedoeld voor onderzoekers die beperkt kennis hebben van financiële verslaggeving en die opzoek zijn naar praktische handvatten om in financiële verslaggeving Red Flags te herkennen en wordt gegeven door Inge-Lisa Toxopeus.
Op 30 juli verzorgt Karlijn Cox het college ‘Follow the Money – de kracht van visualisatie’. Het vinden van de naald in de hooiberg bij fraudeonderzoeken wordt steeds moeilijker in het huidige informatietijdperk. Om grote hoeveelheid gegevens beter te kunnen interpreteren, helpt het aanzienlijk data eerst te visualiseren. Ons brein verwerkt namelijk beelden zo’n 600.000 keer sneller dan tekst. Hier krijgt de fraude analist de juiste handvatten aangereikt voor het verzamelen en structureren van data, om vervolgens deze gegevens om te zetten in relatieschema’s voor visuele interpretatie. Het missen van afwijkende transactiepatronen of onderliggende connecties is daarmee verleden tijd.
Op 6 augustus gaat het over modellen maken tegen FEC. Als men de marketing mag geloven dan is Artificial Intelligence (AI) praktisch magie. Toch staan veel van de AI-toepassingen nog geparkeerd op de Peak of Inflated Expectations van de Hype Cycle. Hoe onderscheid je zin van onzin? Waar kunnen we op korte termijn nou écht wat mee? Jeroen Goudsmit bekijkt de mogelijkheden voor het modelmatig bestrijden van Financial Economic Crime. Hiervoor duiken we een stukje de techniek in, diep genoeg om te kunnen zien wat nu maakt of een probleem op korte termijn succesvol aangepakt kan worden. We laveren tussen maatschappelijke vragen, zoals het ontwikkelingsklimaat voor modelmatige FEC-bestrijding, en praktische uitdagingen. Aan het einde van dit college heb je een beter beeld van hoe modellen ons nu helpen, wat de verwachtingen zijn voor AI en welke rol je hierin kan spelen.