Lemonade daagt verzekeraars uit

10 april 2020
Kennisbank

Michel Klompmaker

De uit de USA afkomstige verzekeraar Lemonade betreedt vanaf deze maand de Nederlandse markt. Deze zogenaamde “disrupter” binnen de verzekeringsmarkt doet het nét even iets anders dan de traditionele verzekeraars. Deze nieuwe speler reserveert namelijk simpelweg een vast bedrag voor kosten en winst. De rest van het premiegeld gaat naar de uitbetaling van claims en wat er dan vervolgens nadien overblijft wordt gedoneerd aan goede doelen die de polishouders kiezen. Niet voor niets is het bedrijf de enige verzekeraar in de Benelux met een internationaal B-Corp label. Het bedrijf wordt gedreven door sociale impact en baseert haar modellen op gedragseconomie en kunstmatige intelligentie. We spraken er onlangs over met Daniel Schreiber – CEO van Lemonade, waarvan het Europese hoofdkantoor in Amsterdam staat.  

Kun je ons even uitleggen, wie jullie zijn als Lemonade, wat jullie achtergrond is en waar jullie ‘roots’ liggen?

Daniel Schreiber: “Zowel Shai Wininger, medeoprichter Lemonade en ik zijn tech-veteranen. Voor we Lemonade startten in 2015 wisten we geen van beiden iets af van verzekeringen. Het is precies dat bijzondere, technisch gerichte perspectief dat we aan de verzekeringsbranche hebben meegegeven. Een van de factoren die ons het meest opviel tijdens het bouwen van Lemonade was het gebrek aan transparantie en tegenstrijdige belangen in de verzekeringswereld. Verzekeringsfraude is daar een ernstig symptoom van. Daarom is bij Lemonade transparantie en het overwinnen van belangenconflicten van uiterst belang. Bots zorgen in slechts enkele seconden voor het afsluiten van een verzekering en de afhandeling van claims en klanten kunnen bij het afsluiten van hun verzekering een goed doel kiezen. Al het ongeclaimde premiegeld (tot 40%) wordt een keer per jaar aan goede doelen gedoneerd die de consument kiest. We hebben Lemonade in 2016 in New York gelanceerd en zijn in 2019 in Amsterdam neergestreken met ons Europese hoofdkantoor. Na de lancering in Duitsland bieden we nu onze diensten aan op de Nederlandse markt. Wij zijn in de Benelux de enige verzekeraar met een B-Corp certificering, een onafhankelijk duurzaamheidslabel voor bedrijven en daar zijn we zoals je kunt begrijpen erg trots op.”

Waar komt de naam vandaan?

Daniel Schreiber: “Je kent vast en zeker het gezegde “when life gives you lemons, make lemonade” – in het Nederlands nog het meest vergelijkbaar met van de nood een deugd maken. Dat is precies waar de naam van ons innovatieve verzekeringsbedrijf Lemonade op duidt: jezelf verzekeren moet je toch, dus waarom dan niet op een leuke manier? Een goed voorbeeld hiervan is het transformeren van de traditionele verzekeringspolis met wat we Polis 2.0 noemen. Dit is de kortste, eenvoudigste verzekering die voor de 21e eeuw is geschreven en speciaal voor de Nederlandse consument is gemaakt, met extra’s zoals dekking voor fietsendiefstal. Daarnaast zien we mensen tweeten met beschrijvingen over Lemonade zoals ‘instant’, ‘leuk’ en ‘sociaal goed’.”

Zouden we mogen zeggen dat jullie met een concept gekomen zijn voor de verzekeraar anno 2030?

Daniel Schreiber: “Misschien wel! Als we kijken naar de huidige praktijk dan zien we toch vaak dat veel klanten wantrouwend staan tegenover hun verzekeraar. De klant heeft vaak het gevoel dat de verzekeraar ‘toch nooit uitkeert’ als het erop aankomt. Bij ons is dat echt anders omdat we bij Lemonde een vast bedrag reserveren en de rest gebruiken om claims te betalen. Ongeclaimd premiegeld gaat naar goede doelen. Hierdoor zijn we niet gebaat bij minder uitbetalingen. Hiernaast is AI Jim, de chatbot van Lemonade, het eerste contact voor 97% van onze claims. Hij behandelt 30% van de claims direct, van begin tot eind. Andere verzekeringsbedrijven vinden het toch een stuk lastiger om naast een stukje digitalisering traditionele business modellen te doorbreken, terwijl het anno 2020 de hoogste tijd is.”

Hoe vergaat het jullie sinds de oprichting in 2016?

Daniel Schreiber: “Sinds de lancering in 2016 is Lemonade een van de meest gegooglde merken voor huurdersverzekering in de US. We gaven de afgelopen drie jaar bijna één miljoen dollar aan goede doelen gekozen door onze klanten via de jaarlijkse Giveback. De komende jaren blijven we groeien, zowel geografisch als met ons product. Zoals we ons product voor Nederland speciaal hebben gecostumized (bijvoorbeeld met de optie tot dekking voor fietsdiefstal) willen we dat ook voor toekomstige markten doen. We willen Lemonade uitbouwen tot een van de meest iconische merken van de 21ste eeuw.”

Plaats uw reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *