Michel Klompmaker
Op 8 december jongstleden vond in Amsterdam bij LexisNexis het seminar plaats over een vijfde anti-witwasrichtlijn van de Europese Unie. Tot 10 januari 2020 krijgen de individuele lidstaten de tijd om deze richtlijn in hun nationale wetgeving te verankeren. Dat zal dan wel weer voor een paar jaar gelden, want na 5 komt 6 en daarna 7, dus wordt er nu al weer nagedacht over het vervolg. De vijfde (5AMLD) zal op zich al grote gevolgen hebben voor bedrijven. Tijdens het seminar kwamen een viertal sprekers aan het woord en die laten we nu de revue passeren.
Allereerst Andries Doets, die als advocaat, gespecialiseerd in financieel toezicht onder meer stilstond bij de EU harmonisatie van toezicht (de European Banking Authority (EBA), nu nog in Londen maar straks in Parijs, gaat een belangrijke rol spelen, maar dan kan nog wel vele maanden duren), de aanpak van crypto currencies vanuit de 5AMLD en de uitbreiding van het cliëntenonderzoek. Aanbieders van bewaarportemonnees vallen nu onder de vijfde richtlijn, maar ook aanbieders die zich bezig houden met het omwisselen van virtuele valuta… Doets heeft veel ervaring met onderzoeken door de toezichthouders AFM en DNB met betrekking tot de naleving van de anti money laundering en sanctieregelgeving.
De tweede spreker, ook advocaat, Sebastiaan Bennink, is partner bij Wladimiroff advocaten en is gespecialiseerd in sanctierecht. Hij weet nagenoeg alles van de sancties tegen met name Iran en Rusland. Hij ging nader in ook met voorbeelden hoe om te gaan met de risoco’s wanneer het bedrijfsleven transacties wenst aan te gaan met landen waar beperkingen tegen gelden. Bennink zei veder dat de handhaving van het EU Blocking Statute door de EU-lidstaten nagenoeg niet gebeurd. We zitten in een Catch 22 situatie!
Martijn Feldbrugge, ex-ABN Amro Bank, nu eigenaar van Business & Santions Consulting Netherlands vertelde welke praktische stappen bedrijven en compliance officers zouden moeten ondernemen om te kunnen voldoen aan het sanctierecht. Hij pleitte ervoor om dit onderdeel uit te laten maken van de normale bedrijfsvoering.
Als laatste spreker kwam André Hermsen (zie foto hierboven) van GKN Aerospace namens het IFFC aan het woord. Met een omzet van circa 4 miljard euro, waarvan circa 40 procent defensiegerelateerd, mag het duidelijk zijn dat hier de man van de praktijk sprak. Nog steeds zijn er circa 5.000 mensen werkzaam voor Fokker georiënteerde divisies, zoals componenten, kabels, landingsgestellen en een aparte service afdeling voor Fokker toestellen. Hij gaf mooie voorbeelden uit de praktijk zoals de ambivalente houding rond GDPR. Op de afdeling van André Hermsen zijn 12 compliance officers werkzaam.
Er is een Nederlandstalige white paper verschenen over de gevolgen van de 5AMLD op ons platform, die u gratis kunt downloaden.
Over de vijfde anti-witwas richtlijn (5AMLD)
11 december 2018
Kennisbank