In de huid van een echte fraudeonderzoeker

23 april 2018

Wat is de Dag van de Fraudeonderzoeker zonder een echt fraudeonderzoek? Sandra Hauwert en Lea Hermans verzorgen in da namiddag op 26 april aanstaande de workshop ‘Forensic Investigation as a Service’, waarbij je in de huid kunt kruipen van een echte fraudeonderzoeker. Sandra en Lea zijn beiden bestuurslid van Young Financial Crime(YFC). YFC is als onderdeel van het IFFC verantwoordelijk voor het samenbrengen van young professionals werkzaam binnen de FEC-bestrijding, om onder hen meer innovatie, verbinding en bewustzijn op het gebied van de bestrijding van financieel-economische criminaliteit te bewerkstelligen.
Sandra Hauwert is senior beleidsadviseur bij het Functioneel Parket en zij richt zich op het thema ‘misdaad mag niet lonen’, oftewel het afpakken van op criminele wijze verworven vermogen.  Lea Hermans werkt bij BDO Forensics & Litigation Support als adviseur en onderzoeker en zij onderzoekt onder andere (signalen van) onregelmatigheden binnen bedrijven, bijvoorbeeld als er vermoedens zijn dat geld is verdwenen of naar aanleiding van een klokkenluidersmelding.
Sandra Hauwert: “Als fraudeonderzoeker ben je veelal incident gedreven en reactief bezig. Ik wilde graag meer preventief bezig zijn en nadenken over hoe we overgaan tot bijvoorbeeld fraude zo onaantrekkelijk mogelijk kunnen maken. Daarnaast wilde ik graag maatschappelijk actief zijn op landelijk niveau, wat allemaal mogelijk is binnen mijn huidige functie.”
Wat vinden jullie van het initiatief om fraudeonderzoekers met diverse achtergronden, opleidingen, kennis en ervaring bij elkaar te brengen op de Dag van de Fraudeonderzoeker?
Sandra Hauwert: “Ik denk dat het een mooi initiatief is en een stukje erkenning voor de fraudeonderzoekers.”
Lea Hermans: “Het is een event, waarbij uiteenlopende onderwerpen behandeld worden en je kunt een selectie maken uit de onderwerpen waar je interesse of leerbehoefte naar uit gaat. Bovendien leer je veel verschillende mensen kennen uit het werkveld.”
Dit jaar gaan jullie een workshop geven over het doen van fraudeonderzoek. Kunnen jullie daar iets meer over vertellen?
Sandra en Lea: “Wij gaan dit jaar terug naar de basis van de fraudeonderzoeker, dus wij gaan een echt fraudeonderzoek uitvoeren. De deelnemers van de workshop laten we een fraudecasus oplossen. Ze krijgen allerlei tools waarmee ze een stapje verder kunnen komen in het onderzoek en op deze manier moeten ze de fraudeur zien te vinden. Wij denken dat de Dag van de Fraudeonderzoeker niet alleen bezocht wordt door (private) fraudeonderzoekers en dat dit daarom een mooie inkijk geeft in de praktijk. We delen de groep in kleinere groepen in en geven hen een budget waarbinnen het onderzoek uitgevoerd dient te worden.. De groep die het uiteindelijk het beste doet kan natuurlijk een mooie prijs winnen!”
Tot slot, wat vinden jullie van de aanpak van financieel-economische criminaliteit in Nederland?
Sandra Hauwert: “Ik denk dat ik biased ben, omdat ik er zelf in zit, dus naar mijn idee is er veel aandacht voor het onderwerp. Ik denk dat de grootste uitdaging op dit moment ligt op het gebied van cybercriminaliteit. Het is grensoverschrijdend en (relatief) anoniem en mede daardoor lastig te traceren.”
Lea Hermans: “Ik ben het met Sandra eens. Je merkt met organisaties als het IFFC en vanwege je interesse, dat er veel initiatieven zijn op het gebied van financieel-economische criminaliteit. Een groot deel van de financieel-economische criminaliteit zal echter altijd onder de radar blijven, waaronder cybercriminaliteit.”
In het geval u zich alsnog online wenst in te schrijven gaat u naar www.dagvandefraudeonderzoeker.nl

Plaats uw reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *