Piet Klop & Michel Klompmaker
Het RiskCongres Public Values van 5 april aanstaande in Den Haag heeft als thema “Delen is macht. Crowdbraining: alleen ga je sneller. Samen kom je verder!” gaat zeker ook over de public values van de stad, in het bijzonder het sociaal domein. Het sociaal domein is de laatste jaren enorm in ontwikkeling in Nederland. Er gaat veel geld in om en de decentralisatie van drie zorggebieden (“de 3 D’s”) heeft veel stof doen opwaaien. De gemeenten hebben tegenwoordig een grote verantwoordelijkheid. Deze verantwoordelijkheid is uiteraard inhoudelijk maar gaat tegelijkertijd om veel geld. In de praktijk worstelen gemeenten met de inhoudelijke afstemming van de partijen werkzaam op het gebied van stedenbouwkundige ontwikkeling. Hoe kan de overheid, zowel centraal als lokaal, haar rol het beste vervullen? En vanuit welke visie?
De stad vervult een grote rol om mensen te laten stijgen op de sociale ladder zoals dat zo mooi heet. Sinds kort woont meer dan de helft van de wereldbevolking in een stad! Daarom hebben we op het RiskCongres Public Values met Professor Marja Elsinga een top-expert als keynote om haar visie te geven op de rol van verstedelijking, de betaalbaarheid van wonen en de link met het sociale domein. Marja zal ingaan op de public values van de stad. Marja Elsinga is hoogleraar wonen aan de TU Delft en internationaal erkend expert. Zij is ook verbonden aan een universiteit in China. Ter voorbereiding op 5 april mochten we aan Marja een aantal vragen stellen.
Waarom is de stad zo belangrijk voor mensen uit aandachtswijken?
Elsinga: “De stad biedt veel kansen op het gebied van werkgelegenheid. Het hebben van werk van de ouders leidt tot betere kansen voor hun kinderen.”
Wat ziet u als de public values van de stad?
Elsinga: “In de stad zijn in principe alle mogelijke voorzieningen aanwezig en beschikbaar. Het simpelweg fysiek aanwezig zijn in de stad vergroot de kansen voor mensen. Tegelijkertijd is de stad druk en zijn inkomens en vermogens niet gelijk verdeeld. Er wordt veel gesproken over duurzame en veerkrachtige steden, maar wat houdt dat precies in? Zorg voor fatsoenlijk wonen in afstemming met het sociale domein heeft veel positieve consequenties voor leefbaarheid van de stad..”
Op 5 april staat de casus Wielenpôlle uit Leeuwarden centraal. Wat gaat u daarover vertellen?
Elsinga: “Ik heb begrepen dat de doelgroep van 5 april het management en bestuur is van gemeenten, corporaties, zorg en onderwijsinstellingen. Ik zal de deelnemers inzicht geven in de praktische consequenties van deze discussie over “public value” voor inwoners en beleidsmakers.”
Marja Elsinga: “De stad biedt mensen kansen, maar het vinden van betaalbare huisvesting is vaak een probleem.”
01 maart 2018