Rob Verheul
De financiële wereld verkeert in zwaar weer. Ontslaggolf, na ontslaggolf wordt aangekondigd. In personeelsaantallen is een krimp van meer dan 20% gerealiseerd tijdens de afgelopen crisisjaren. Dit zijn berichten die iedereen meekrijgt. Berichten die het sentiment bepalen. Het gaat niet goed in de markt, de markt krimpt… maar wie of wat is die markt? Wat is goed / niet goed? En wat is onze rol in die markt? Kunnen we ons ontworstelen aan die markt?
Als je passief blijft, dan dein je mee op de golven van de markt en leg je je lot in haar handen. Dat kan, maar dat is een keuze. Kies je ervoor om actief aan de slag te gaan (en die keuze hebben jullie gemaakt, anders zat je hier vandaag niet), dan kun je je eigen pad bewandelen, je eigen toekomst bepalen.
Ik heb een deel van het programma van de Finance OpEx Update 2014 van donderdag 20 november mogen samenstellen. Hierin neem ik jullie mee op reis; of eigenlijk wil ik jullie een soort reisbrochure laten zien. Bestemmingen waar je naartoe kunt. Het plannen van je ontwikkeling, van je carrière, is een reis. Jij bepaalt het doel. Jij bepaalt of je in de hangmat gaat luieren of iets actiefs gaat doen. Jij bepaalt! Ondanks de ronkende taal over de impact van robotisering, zal het menselijk kapitaal altijd een belangrijke factor blijven. De inzet en toepassing zal evenwel continu blijven veranderen.
Financiële instellingen in Nederland hebben het merendeel van hun verandercapaciteit ingezet op het absorberen van de tsunami aan nieuwe wet- en regelgeving. De afgelopen jaren is een ongekend aantal nieuwe afkortingen toegevoegd aan het jargon van de financieel bestuurder: AQR, FATCA, EMIR, AIFMD, CRD IV, CRR, S2, FTT, T2S, etc.. Een veelgehoorde klacht is dat daardoor weinig is gedaan aan innovatie en aan noodzakelijke verbeteringen van de producten en diensten.
De beste ideeën worden echter geboren in periodes van schaarste. We zouden dus eigenlijk mogen verwachten dat er veel ideeën zijn ontstaan en veel verbeteringen zijn bedacht. Gelukkig is dat ook gebeurd; denk aan de ‘gamification’ van beleggen, de ontwikkeling van greenbonds, bitcoins, crowd funding / crowd sourcing, om een paar voorbeelden te noemen. De meeste innovaties zijn niet afkomstig van de gevestigde orde. Soms heeft de afkeer van de gevestigde orde zelfs geleid tot de innovatie!
Het mag duidelijk zijn: het roer moet om. We moeten naar voren kijken en bewuster omgaan met de uitdagingen waarmee we geconfronteerd worden. We moeten ons pad kiezen, onze toekomst bepalen. We hebben drie personen uitgenodigd om ons hierbij te helpen.
Allereerst presenteert Antonie Neerings de resultaten van een uitgebreid onderzoek van PwC naar de trends in Asset Management op weg naar 2020. Een onderzoek dat het lezen zeker waard is. De trends gelden niet alleen voor de Asset Managers. Ze hebben impact op de hele financiële sector.
Tim Mortelmans, hoofd Toezicht AFM, schetst de ontwikkeling van het wettelijk kader en de rol van de toezichthouder. Hij zal de toekomstvisie van AFM toelichten. Hij bepleit onder meer dat het wettelijk kader verplichtingen met zich meebrengt, maar ook mogelijkheden tot innovatie. Dat is een interessante invalshoek en iets om meer over te weten te komen! Hoe kijkt AFM naar innovatie? Welke voorbeelden ziet zij?
Een van de trends die mij persoonlijk het meest aanspreekt is ‘het leveren van positieve sociale impact’. Het rendement in harde euro’s is niet het enige dat telt, er is meer en ander rendement te behalen. Harry Hummels, een van de pioniers op het gebied van impact investing, zal ons hierin meenemen en ongetwijfeld prikkelen met zijn positief kritische kijk op zaken.
Ik kijk uit naar deze presentaties en de discussies over deze onderwerpen. De bal ligt bij jou, pak je hem op? Inschrijven kan via www.mlfa.eu.
De auteur, Rob Verheul is Chief Operating Offiicer bij ACTIAM (voorheen SNS Asset Management)
Kies je pad, bepaal je toekomst!
12 november 2014