Vorige week, op 21 december jongstleden is MareNostrum 5, de nieuwste Europese supercomputer van wereldklasse, geïnaugureerd in Barcelona, Spanje. Deze supercomputer, die wordt gehost in het “Barcelona Supercomputing Center”, is momenteel een van de tien krachtigste supercomputers ter wereld en zal vanaf maart 2024 toegankelijk zijn voor een breed scala aan Europese wetenschappelijke en industriële gebruikers. MareNostrum 5 heeft een piekprestatie van 314 petaflops, of 314 miljoen miljard berekeningen per seconde. Het is ook de groenste supercomputer in Europa. Hij zal zeer energie-efficiënt zijn en volledig op groene energie draaien. De warmte die hij genereert zal worden gebruikt om het gebouw waar hij zich bevindt te verwarmen.
MareNostrum 5 is een van de meest innovatieve supercomputersystemen ter wereld en is specifiek ontworpen om complexe wetenschappelijke problemen op te lossen. De supercomputer zal de werkzaamheden van Europa op tal van gebieden vooruithelpen. Zo zal hij bijdragen aan Europees medisch onderzoek door de ontwikkeling van geneesmiddelen en vaccins te ondersteunen en virusverspreidingssimulaties te verrichten. Hij kan ook worden ingezet voor traditionele supercomputingtoepassingen op gebieden als klimaatonderzoek, engineering, materiaalwetenschap en aardwetenschappen.
De supercomputer zal andere Europese initiatieven ondersteunen, zoals Bestemming Aarde, dat tot doel heeft een zeer nauwkeurig digitaal model van de aarde op wereldschaal te ontwikkelen, en de “Europese virtuele tweeling van de mens”, die de Commissie vandaag ook heeft gelanceerd. Het initiatief “virtuele tweeling van de mens” zal wetenschappers helpen het menselijk organisme beter te begrijpen en voor betere gezondheidszorg en gepersonaliseerde geneeskunde zorgen.
MareNostrum 5 is ook ontworpen om te worden gebruikt door ontwikkelaars van artificiële intelligentie (AI). Het computersysteem zal gebruikmaken van de meest geavanceerde acceleratorchips die vandaag beschikbaar zijn, hetgeen zal helpen om tegemoet te komen aan de behoeften van opkomende AI-platforms en de prestaties van grote Europese AI-taalmodellen te verbeteren. Zoals aangekondigd door voorzitter Von der Leyen in haar toespraak over de Staat van de Unie, zal MareNostrum 5 beschikbaar zijn voor Europese AI-start-ups om hun modellen te trainen. Dit moet de uitrol van Europese technologieën en ethische algoritmen op basis van AI helpen versnellen, zodat de EU het voortouw kan nemen bij de wereldwijde inspanningen op het gebied van verantwoorde, ethische en veilige AI.
Het nieuwe systeem vertegenwoordigt een totale investering van meer dan 151 miljoen euro voor de aankoop en het onderhoud, waarvan 50 % afkomstig is van de EU en 50 % van een door Spanje geleid consortium, dat ook Portugal en Turkije omvat.
Achtergrond
De Gemeenschappelijke Onderneming Europese high-performance computing (EuroHPC JU) is een financieringsentiteit met rechtspersoonlijkheid die in 2018 is opgericht met als doel de EU en de aan de EuroHPC deelnemende landen hun inspanningen te laten delen en hun middelen te bundelen om van Europa een wereldleider in supercomputing te maken. In juli 2021 heeft de Raad de EuroHPC-verordening aangenomen, waarmee een extra investering van 7 miljard euro voor de periode 2021-2027 gemoeid is.
Binnenkort wordt de capaciteit van de Gemeenschappelijke Onderneming EuroHPC uitgebreid met de supercomputers JUPITER en JULES VERNE die op exaschaal en daarboven presteren.
De rekenkracht van MareNostrum 5 zal een aanvulling vormen op de bestaande supercomputers van de Gemeenschappelijke Onderneming EuroHPC:
Discoverer in Bulgarije;
MeluXina in Luxembourg;
Vega in Slovenië;
Karolina in Tsjechië;
LUMI in Finland;
Leonardo in Italië;
Deucalion in Portugal.
Margrethe Vestager, uitvoerend vicevoorzitter voor een Europa dat klaar is voor het digitale tijdperk: “MareNostrum 5 betekent een grote stap vooruit voor de super computingkracht van Europa, aangezien hij zich voegt bij de reeds sterke line-up van supercomputers in de EU. Hij zal een impuls geven aan inspanningen op vele gebieden, in het bijzonder gezondheidstoepassingen. Tegelijk zal hij de tot op heden groenste supercomputer van Europa worden en volledig op groene energie draaien. Dit laat zien hoe de digitale en de groene transitie hand in hand kunnen gaan.”