Toezicht op crypto in 2025: hoe druk krijgen de Nederlandse toezichthouders het?

21 november 2024

BLOG Finnius Advocaten – De Nederlandse cryptosector maakt zich op voor twee grote veranderingen in 2025. De eerste grote verandering zit hem in de regelgeving die in 2025 op cryptoactiva van toepassing zal zijn. Op dit moment moeten cryptodienstverleners met een registratie van De Nederlandsche Bank (DNB) zich houden aan de Wwft en de Sanctiewet 1977. In 2025 komt daar heel veel toezichtregelgeving bij, namelijk: de Markets in Crypto-Assets Regulation (MiCA), de herziene Transfer of Funds Regulation (TFR) en de Digital Operational Resilience Act (DORA). Ook zal de Wwft verder worden aangescherpt en de reikwijdte van die wet en de Sanctiewet 1977 worden uitgebreid naar bijna alle cryptodienstverleners die onder MiCA vallen. En dan is er ook nog de Wet handhaving consumentenbescherming (Whc).

Lees meer…

Centrale banken spelen cruciale rol in de groene transitie

21 november 2024

Olaf Sleijpen, directeur monetaire zaken en financiële stabiliteit bij De Nederlandsche Bank (DNB), sprak op het Green Finance Symposium aan de Universiteit van Tilburg over de belangrijke rol die centrale banken spelen in de groene transitie. Hij benadrukte dat klimaatverandering en de achteruitgang van de natuur risico’s vormen voor de monetaire en financiële stabiliteit.

Lees meer…

CFO’s stellen duurzaamheid uit: Compliance overschaduwt waardecreatie

20 november 2024

De naderende CSRD-regelgeving dwingt CFO’s (Chief Financial Officers) om hun focus te verleggen van duurzaamheid als strategische waardemaker naar het voldoen aan compliance-eisen. Dit blijkt uit de Deloitte CFO Survey van najaar 2024. Hoewel 66 procent van de 1.100 ondervraagde CFO’s in heel Europa duurzaamheid primair ziet als een middel om economische, sociale en ecologische voordelen te realiseren, is het onderwerp afgezakt naar de vijfde plek op hun prioriteitenlijst—een daling van drie plaatsen ten opzichte van de vorige enquête.

Lees meer…

Hans Timmerman

Hans Timmerman

IT kenner en trendwatcher

Cyberresilience: kunnen blijven functioneren!

19 november 2024

DigiCorp Labs meldde afgelopen week in een persbericht dat het door Hitachi Vantara is gecertificeerd als Independent Software Vendor (ISV). Digicorp’s innovatieve blockchain- en Web3-technologie gekoppeld met het moderne Hitachi Content Platform (HCP). Beide ontworpen om Enterprise uitdagingen voor Smart City & IoT, Metadata & AI-compliance en Cybersecurity & -resilience aan te pakken. In deze blog ga ik dieper in op de holistische aanpak voor cyberresilience: de combinatie van technische oplossingen en menselijke factoren om niet alleen veilig, maar – al is het deels – operationeel te blijven en snel kunnen herstellen.

Lees meer…

‘Voorkomen van faillissementsfraude begint met betere samenwerking’

18 november 2024

In gesprek met BNR Nieuwsradio stelt gepensioneerd curator en ‘faillissementsfraudebestrijder’ Frits Kemp dat faillissementsfraude in Nederland een ernstig probleem is. Volgens Kemp kan dit met relatief eenvoudige maatregelen effectief worden aangepakt. Als voormalig betrokken bij het initiatief 1Overheid, dat pleit voor betere samenwerking tussen overheidsinstanties, benadrukt hij dat preventie de sleutel is tot succes.

Lees meer…

“De AFM zal vanaf 1 januari niet met de harde stok handhaven”

15 november 2024

Laura van Geest, voorzitter van de Autoriteit Financiële Markten (AFM), benadrukte tijdens haar toespraak op de CSRD Day in Nieuwegein op 12 november 2024 het belang van transparantie in duurzaamheidsverslaggeving. De nieuwe Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) speelt hierin een cruciale rol, met als doel een eerlijker beeld te schetsen van de duurzaamheidsprestaties van bedrijven.

Lees meer…

Photo: Bron: Getty Images

ABN Amro geconfronteerd met schadeclaims van beleggers vanwege witwasaffaire

14 november 2024

ABN Amro heeft schadeclaims ontvangen van twee groepen institutionele beleggers, zoals pensioenfondsen, ter waarde van ongeveer 400 miljoen euro. In een verklaring in het kwartaalrapport van de bank stellen de beleggers dat zij schade hebben geleden omdat ABN Amro jarenlang onvoldoende transparantie heeft geboden over tekortkomingen in de aanpak van witwaspraktijken, wat leidde tot een daling van de beurskoers van de bank.

Lees meer…

Nieuwe EU-richtlijnen versterken controles op cryptotransacties

13 november 2024

De Europese Unie blijft regels ontwikkelen voor de cryptomarkt om witwassen en de financiering van terrorisme tegen te gaan. Na de invoering van de Markets in Crypto-Assets Regulation (MiCA) in juni 2024, heeft de Europese Bankautoriteit (EBA) nu richtlijnen uitgebracht voor de “Travel Rule“, onderdeel van Verordening (EU) 2023/1113. Deze richtlijnen gelden voor cryptobedrijven zoals beurzen, wallet-aanbieders, en uitgevers van cryptomunten.

Lees meer…

De toenemende urgentie van risicomanagement voor financiële instellingen

13 november 2024

De geopolitieke omgeving is de afgelopen jaren aanzienlijk onrustiger geworden. Financiële instellingen worden geconfronteerd met een toenemende risico’s, zoals cyberaanvallen, sancties en geo-economische fragmentatie. Deze dynamiek benadrukt de noodzaak van een robuust en proactief risicomanagement. Zo valt te lezen in het rapport van De Nederlandsche Bank (DNB), getiteld ‘Weerbaar in een gure wereld: Geopolitieke risico’s en financiële instellingen’.

Lees meer…

COP29: Europese Unie streeft naar versterkte klimaatfinanciering om Parijsdoelen te realiseren

12 november 2024

Tijdens de VN-klimaatconferentie COP29, van 11 tot 22 november in Azerbeidzjan, zal de Europese Unie samenwerken met internationale partners om de doelstellingen van het Klimaatakkoord van Parijs te behalen. Het akkoord streeft ernaar de opwarming van de aarde zo dicht mogelijk bij 1,5 °C te houden. Klimaatverandering kent geen grenzen en vormt wereldwijd een steeds grotere bedreiging voor levens en bestaansmiddelen. Op COP29 moeten de deelnemende landen ervoor zorgen dat financiële stromen wereldwijd in lijn komen met de klimaatdoelen. Dit willen zij onder andere bereiken door investeringen aan te trekken en een nieuwe collectieve klimaatfinancieringsdoelstelling (NCQG) vast te stellen. Deze NCQG vormt een van de belangrijkste prioriteiten van de onderhandelingen dit jaar.

Lees meer…